مشعل چيست و اجزاي تشكيل دهنده آن
در اين مطلب از مجله دماپويا به معرفي مشعل، اجزاي مشعل و انواع آن اشاره داريم. مشعل از سري تجهيزا گرمازا هستند كه از طريق ايجاد شعله گرماي لازم براي ساير وسايل و تجهيزات را تامين مي كنند. با توجه به كاربرد موثري كه در صنايع مختلف دارند در مدل هاي متنوعي نيز طراحي و ساخته مي شوند كه در ادامه به طور كلي به ساختار و نحوه عملكرد اين سيستم ها پرداخته ايم.شايد براي شما هم سوال شده كه مشعل چيست و چه كاربردي دارد. دستگاهي كه از طريق تركيب معيني از هوا با سوخت، انرژي سوخت را به انرژي گرمايي تبديل مي كند، مشعل گويند. اين تجهيزات از طريق مصرف سوخت شعله ايجاد كرده، و حرارت و گرماي ايجاد شده را از طريق جابه جايي و تابش به محيط اطراف منتقل مي نمايد. با توجه به آنچه گفته شد مشعل ها وظيفه ي تامين و ايجاد گرمايش را به عهده دارند. از كاربردهاي مشعل مي توان به منظور گرم كردن مايعات ناقل حرارت، حرارت دهي مستقيم در پخت و پز، تامين حرارت و گرما براي خشك كردن محصولات، تبديل آب به بخار نام برد. يكي از متداول ترين سيستم هاي كه مشعل در آن نقش مهمي ايفا مي كند مي توان به عنوان موتور احتراق در بويلر ها اشاره داشت. در ادامه به اجزاي مشعل و انواع آن و همچنين بررسي سوخت مصرفي عملكرد و ويژگي هاي آن پرداخته ايم.
اجزاي تشكيل دهنده مشعلهمانطور كه اشاره شد مشعل وظيفه ي تامين گرمايش و حرارت براي انجام امور مختلف و ايجاد گرما براي ساير سيستم هاي گرمازا را به عهده دارد. اين سري از سيستم هاي گرمايشي از كنار هم قرار گرفتن اجزا و قطعات ريز و درشتي تشكيل شده است كه هريك عملكرد مختص به خود را دارا مي باشد، و نحوه ي كاركرد هريك روي عملكرد كلي دستگاه تاثيرگذار است. با توجه به كاربرد گسترده ي اين محصولات در صنايع مختلف كارخانه هاي متعددي در خصوص طراحي و ساخت انواع مدل هاي مشعل در حال فعاليت هستند و سالانه ميليون ها دستگاه توليد روانه بازار رقابت مي كنند، از برندهاي مطرح و معتبر بازار مي توان به مشعل ايران رادياتور اشاره داشت كه مطابق جديدترين تكنولوژي هاي روز دنيا طراحي و ساخته مي شوند. در ادامه به اجزاي مشعل و انواع آن اشاره خواهيم داشت.
شير قطع كننده دستي : براي بررسي اجزاي مشعل و انواع آن ابتدا به قطعات بكار رفته در اين دستگاه اشاره داريم. يكي از اجزاي بكار رفته در مشعل شير قطع كننده مي باشد كه در ابتداي خط گاز قبل از اتصال شير گازي به سيستم نصب مي شود. نحوه ي عملكرد قطع كننده دستي به اين صورت است كه با بستن اين شير، جريان گاز به تمامي سيستم قطع مي شود. و از اين طريق مي توان دستگاه جدا نمود. كاركرد اين قطعه بايد 5/1 برابر حداكثر فشار تغذيه باشد
فيلتر : از ديگر اجزاي مشعل مي توان به فيلترها اشاره داشت. اهميت استفاده از فيلتر در اين تجهيزات به اين دليل است كه با شروع بكار مشعل و جريان گاز و احتراق مقداري ناخالصي و ذرات ريز وارد دستگاه مي شود. زمانيكه مشعل داراي فيلتر باشد، از نفوذ ذرات خارجي، ذرات ريز خارجي به داخل مشعل مانع بعمل مي آورد. به طور معمول فيلترهايي كه در اين سري از تجهيزات گرمايشي بكار گرفته مي شود از جنس پلي پروپلين تهيه مي گردد. پد هاي فيلتر داراي منافذي كوچك تر از 50 ميكرون است، كه يكبار مصرف بوده و لازم است كه به صورت دوره اي و مرتب نسبت به تعويض و يا تميز كردن آن اقدام نماييد.
شير برقي : از ديگر اجزاي مشعل مي توان به شير برقي اشاره داشت. اين شير از جنس آلومينيوم ساخته مي شود، داراي يك سيم پيچ است كه با ايجاد جريان برق سيم پيچ همانند يك ميدان مغناطيسي عمل كرده و هسته آهني به ديسك جذب مي شود، و آن را به سمت بالا مي كشد، در نتيجه مسير جريان گاز باز مي باشد. زمانيكه جريان برق قطع شود، جريان مغناطيسي از بين رده و ديسك مجددا به سمت پايين بر مي گردد، و مسير ورودي گاز مسدود مي گردد.
رله كنترل : از ديگر قطعات و اجزاي مشعل مي توان به رله كنترلي اشاره داشت. اين قطعه همانطور كه از نامش پيداست وظيفه ي كنترل و اعمال فرمان ورودي و خروجي به دستگاه را به عهده دارد. همچنين به كمك رله كنترلي ميتوان هر نوع ايراد و خطاي به وجود آمده در دستگاه را شناسايي و نسبت به رفع آن اقدام نمود. تمامي فرمان هاي دستي، اتوماتيك، نيمه اتوماتيك ابتدا به رله اعمال شده و از اين طريق فرمان براي ادامه كار مشعل اعمال مي شود.
الكتروموتور : از ديگر اجزاي مشعل كه نقش مهمي در اين سيستم ايفا مي كند الكترومور آن مي باشد. اين قطعه به عنوان نيروي محركه در اين سيستم ها عمل كرده و با حركت مستقيم پروانه يا همان فن هواي مورد نياز براي تشكيل شعله و احتراق را تامين مي كند. همچنين از ديگر وظايف الكتروموتور موجب چرخش پمپ سوخت مي گردد.
فن با پروانه هوا : يكي ديگر از اجزاي مشعل ها مي توان به فن يا پروانه هوا اشاره داشت. به طور معمول فن هاي بكار رفته در اين سيستم ها از نوع گريز از مركز بوده و روي محور الكتروموتور نصب مي گردد. با روشن شدن دستگاه و دريافت انرژي از الكتروموتور پروانه شروع به چرخش كرده و هوا را با سرعت و فشار بيشتري منتقل مي نمايد.
دمپر تنظيم هوا : از ديگر اجزاي مشعل دريچه تنظيم هوا مي باشد. بكار بردن اين قطعه در مشعل از اتلاف و هدررفت انرژي مانع بعمل مي آورد. نحوه ي عملكرد دمپرهاي تنظيم هوا به اين صورت است كه به صورت خودكار با روشن شدن مشعل باز شده و زمانيكه دستگاه خاموش شود دمپر نيز به صورت بسته قرار مي گيرد. كه همين امر موجب شده هواي گرم ايجاد شده درون دستگاه به سرعت به بيرون منتقل نشود، و به اين ترتيب از اتلاف انرژي مانع بعمل مي آورد.
ترانس جرقه : از ديگر اجزاي مشعل مي توان به ترانس جرقه اشاره داشت. نحوه عملكرد ترانس جرقه به اين صورت است كه با بالابردن دماي سوخت و هوا در زمان استارت و شروع احتراق، مخلوط هوا و سوخت سريع تر به نقطه اشتعال رسيده و شعله تشكيل مي شود. در واقع ترانس جرقه با ايجاد ولتاژ بالا در دوسر خروجي مي تواند جرقه ي قدرتمندتري ايجاد كنه كه در نهايت موجب مخلوط هوا و سوخت مي گردد.
الكترود جرقه : از ديگر اجزاي مشعل الكترودهاي جرقه مي باشند، نحوه ساختار اين قطعه به اين صورت است كه از يك عايق سراميكي و ميله ي فلزي از جنس آلياژ نيكل كروم تهيه شده، الكترودها بين جرقه زن قسمت فلزي مشعل قرار گرفته است. وظيفه ي آنها ايجاد جرقه و عاملي براي روشن كردن سوخت و هوا مي باشد.
انواع مشعل از لحاظ سوخت همانطور كه اشاره شد با استفاده از مشعل مي توان حرارت و گرمايش موردنياز در مصارف مختلف را تامين نمود. با توجه به اهميت و كاربرد گسترده ي اين تجهيزات و نياز در مصارف مختلف بنابراين كمپاني ها و شركت هاي سازنده اين تجهيزات را با مصرف سوخت متنوع طراحي و روانه بازار رقابت مي كنند. كه با توجه به دسترسي سوخت و موقعيت محل مي توان يكي از مدل هاي مشعل را مورد استفاده قرار داد. بعد از بررسي اجزاي مشعل به معرفي انواع مشعل پرداخته ايم.
مشعل گاز سوزي
كي از انواع مشعل كه كاربرد گسترده اي نيز دارد ميتوان به مدل گازي آن اشاره داشت. با توجه به دسترسي راحت به گاز طبيعي در اكثر نقاط، يكي از پركاربردترين مدل مشعل از نوع گازي مي باشد. مشعل گازي براي احتراق و تشكيل شعله از سوخت گاز طبيعي بهره مي برد. سوخت مورد نياز اين سري از سيستم هاي گرمايشي توسط شير برقي تنظيم و كنترل مي شود. مدل گازسوز براي احتراق سوخت نياز به هواي دارند كه اين هواي لازم توسط دمنده اي كه روي محور موتور قرار دارند تامين مي شوند و همچنين ميزان اين هوا توسط دمپر هوايي كنترل مي شوند.
مشعل گازوئيل سوز
از ديگر انواع مشعل مي توان به مدل گازوئيلي اشاره داشت. مشعل هاي گازوئيلي همانطور كه از نامشان پيداست با مصرف گازوئيل شعله ايجاد مي كند. نحوه ي عملكرد اين مدل مشعل به اين صورت است كه با روشن شدن موتور و چرخيدن پروانه هواي مورد نياز براي احتراق تامين مي گردد. يكي از مزيت هاي اين مدل مشعل اينست كه در مناطقي كه دسترسي به گاز طبيعي وجود ندارد مي توان با استفاده از مدل هاي گازويئلي گرما و حرارت مورد نياز مدار را تامين نمود.
مشعل مازوت سوز
از ديگر انواع مشعل مي توان به مدل مازوت سوز اشاره داشت. اين مدل از مشعل داراي راندمان و ايمني بالا و صداي كم مي باشند، همچنين به راحتي قابل نصب و اجرا هستند. نحوه ي ايجاد شعله در مشعل هاي مازوت سوز طي فرايند پودر كردن سوخت انجام مي شود، كه براي انجام اين فرايند نياز به انرژي دارد. انرژي لازم ابتدا از طريق پمپ به صورت فشار وارد سيستم مي شود، از مدل هاي مازوت سوز مي توان در كارخانجات توليد كيك و شيريني، ديگ هاي روغن و ساير مصارف صنعتي مورد استفاده قرار مي گيرد.
مشعل دوگانه سوز
يكي از پركاربردترين انوع مشعل مدل دوگانه سوز مي باشد. از ويژگي هاي اين محصولات مي توان به قابليت ايجاد شعله از طريق مصرف سوخت گاز و گازوئيل داشت. از مزاياي اين مشعل هاي دوگانه سوز مي توان به اين مورد اشاره داشت كه در صورت در دسترس نبودن يكي از سوخت ها مي توان با جايگزين كردن سوخت دوم، سوخت مورد نياز مشعل را تامين نمود. از مدل هاي دوگانه سوز به دليل استفاده از دو نوع سوخت گاز و گازوئيل براي كارخانجات، اداري و ساختمان هاي مسكوني استفاده مي شود .
برچسب: مشعل،مشعل چيست،اجزاي مشعل،